Er is de laatste tijd minder vraag naar zzp’ers in de bouw. De vraag naar zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) in de bouwsector is de afgelopen maanden sterk gedaald. Steeds meer aannemers en bouwbedrijven kiezen ervoor om personeel in vaste dienst te nemen in plaats van tijdelijk zelfstandigen in te huren. Dit blijkt uit recente cijfers van brancheorganisaties en onderzoeksbureaus die de ontwikkelingen in de bouwsector nauwlettend volgen.

Kosten en onzekerheid als belangrijke factoren

Een van de belangrijkste redenen voor deze verschuiving is de toegenomen kosten van zzp’ers. Door stijgende uurtarieven en onzekerheid over nieuwe wet- en regelgeving rond flexibele arbeid, kiezen ondernemers steeds vaker voor een stabiel personeelsbestand. “Veel bedrijven willen voorkomen dat ze afhankelijk zijn van dure inhuur. Ze investeren liever in vaste medewerkers, die ze op lange termijn kunnen behouden en opleiden,” zegt een woordvoerder van Bouwend Nederland.

Daarnaast speelt de economische onzekerheid een rol. De bouwsector heeft te maken met stijgende materiaalkosten en een afkoelende woningmarkt. Hierdoor nemen bedrijven minder risico en zoeken ze naar kostenbesparingen, waarbij vaste krachten vaak de voorkeur krijgen boven zzp’ers.

Minder vraag naar zzp’ers in de bouw: gevolgen voor zelfstandigen

Voor veel zzp’ers in de bouw betekent deze trend een flinke klap. Sommigen zien hun opdrachten teruglopen en hebben moeite om aan werk te komen. “Ik werk al tien jaar als zelfstandige, maar de afgelopen maanden merk ik dat er minder vraag is. Bedrijven nemen liever mensen in dienst, waardoor ik minder opdrachten krijg,” vertelt timmerman Jeroen.

Toekomstverwachtingen

Experts verwachten dat deze trend zich de komende tijd zal voortzetten, vooral als de overheid strengere regels invoert rondom schijnzelfstandigheid. Toch blijft er vraag naar gespecialiseerde zzp’ers voor kortdurende of zeer specifieke projecten. “Flexibiliteit blijft belangrijk in de bouw, maar bedrijven kijken kritischer naar hun kosten en risico’s”, aldus een analist van het Economisch Instituut voor de Bouw.

Ondertussen roept de bouwsector de overheid op om duidelijkheid te geven over de toekomstige regelgeving, zodat zowel werkgevers als zzp’ers zich beter kunnen voorbereiden op de veranderende arbeidsmarkt.

Bouwkandidaat Nederland wil de bouwsector én werkzoekenden in de bouw branche helpen door werkgevers en werknemers op een laagdrempelige en voor de werkzoekenden anonieme manier te koppelen. Bekijk hier de vacatures van Bouwkandidaat Nederland.

Bekijk de vacatures